Siirry suoraan sisältöön

Matkareitin suunnittelu kohti parempaa matkaa

Matkareitin suunnittelu tekee matkasta mukavamman.

Matkalle on tietysti hyvä lähteä ihan ex tempore sekä avoimin mielin. Reissusta voi tulla mukava ja antoisa, mutta silloin saattaa myös kohdata yllättäviäkin haasteita. Varsinkin autolla liikkuessa matkareitin suunnittelu on tärkeämpää, koska on otettava huomioon myös se, kuinka kauan matkalla voi olla. Näissä tilanteissa on hyvä selvittää, että osuuko matkalle myös ajamista hidastavia tietöitä ja voiko niitä jotenkin kiertää. Kiertotiet tuovat tietenkin matkaan myös lisää matka-aikaa.

Järkevä matkareitin suunnittelu

Jos matka on vähänkin pidempi, on tarkkaan harkittava kohteet ja se, mitä siellä voi tehdä. Onko tarkoitus tutustua kohteeseen tarkemmin ja jos on menossa ulkomaille, onko paikka turvallinen. Samalla voi miettiä, mihin tutustuu sekä mahdolliset ruokapaikat. Monilla on paha tapa tehdä matkasta liian täyteen ahdettuja, joten rentoutumiselle ja pelkälle chillailulle ei juurikaan jää aikaa. Tällaisen täyteen ahdetun loman jälkeen voi olla hyvinkin stressaantunut.

Lyhyitä matkoja on suhteellisen helppo suunnitella, mutta maailmanympärysmatka vaatii enemmän miettimistä ja harkintaa sekä kohteista, budjetista että matkustustavoista. Järkevällä suunnittelulla lomasta ja matkasta saa paljon nautintoa, mutta kokee myös rentoutuneensa eikä vain laukanneensa paikasta toiseen. Kun vierailee täysin uudessa paikassa, on mukava perehtyä myös paikan ruokakulttuuriin ja mahdollisiin nähtävyyksiin. Eikä lainkaan huono idea ole sekään, että tutustuu, millaista arkea paikalliset elävät.

Pienellä vai isolla budjetilla?

Koko matka on aina kiinni siitä, millainen budjetti sinulla on. Siihen on sovitettava matkat, majoitus ja ruokailut sekä tietysti kohteessa vierailut tutustumisen arvoisissa paikoissa. Suhteellisen pienelläkin budjetilla tekee jo hyvän reissun, mutta se vaatii hiukan enemmän suunnittelua kuin se, että rahaa on käytettävissä juuri niin paljon kuin sitä saa menemään. Matkareitin suunnittelu ja budjetin laatiminen ovatkin keskeisiä asioita tehtäväksi ennen varsinaista matkaa.

Avainsanat: